13.3.11

Return

Prijatelji, od zadnje objave je minilo kar nekaj časa. Zakaj toliko? Ker je bil medtem pust, za katerega morate vedeti, da je v Trstu in okolici major praznik. V srednji šoli smo celo imeli prosto od sobote do srede. Vse se začne v četrtek zvečer. Tisti, ki se v skupinah mask ali z alegoričnimi vozovi udeležijo povork, ponavadi mrzlično hitijo, da bi čimprej končali maske. Petek prav tako mine v znamenju šivanja oblek, grajenja vozičkov, barvanja vozov... Dokler ne napoči sobota in težko pričakovana pustna povorka na Opčinah. Za dneve, ki sledijo, je potrebne kar nekaj kondicije, da ne omagaš. Povorke in pustni žuri si sledijo z bliskovito hitrostjo, ni časa za spanje. Praznično vzdušje se umiri šele v sredo s tradicionalnim pogrebom Pusta. Ste se najedli krofov?

Tako, za nami je intenziven teden in recovering vikend. Včeraj sem s Kifki po popoldanskem sprehodu preživela super večer v osmici. Saj poznate osmice, ne? Jutri pa bo življenje spet steklo po tirnicah. Na obzorju je selitev in postajam nemirna...


Loveology

Amici, è passato un po' di tempo dall'ultimo post. Perchè tanto? Perchè c'era il carnevale che dalle nostre parti (Trieste, Muggia, Carso) si festeggia molto seriamente. Alle superiori le lezioni erano sospese da sabato fino a mercoledì. Il tutto inizia giovedì sera. Quelli che partecipano alle sfilate con i gruppi di maschere o con i carri allegorici si affrettano per finire i costumi. Anche il venerdì passa all'insegna degli ultimi preparamenti: cucire le rifiniture dei vestiti, costruire i carretti e colorare i carri... Finchè non arriva il momento tanto atteso, la sfilata di carnevale di Opicina. Per i giorni che seguono bisogna avere un fisico da 'party animal' per non crollare. Una dietro l'altra, feste in maschera e sfilate, non c'è quasi tempo per dormire. Lo spirito carnevalesco si placa appena martedì con il funerale del Carnevale. Avete fatto il pieno di dolci carnevaleschi?

Ed eccoci qua, abbiamo passato una settimana molto intensa e anche un recovering weekend. Ieri, dopo una passeggiatina pomeridiana ho passato con Kifki una bellissima serata in osmizza. Conoscete le osmizze, vero? Da domani si ritorna alla vita di ogni giorno. Il trasloco si avvicina e sono sempre più impaziente...

3 comments:

 1. Sem se že spraševala kaj se je zgodilo, da tako dolgo ni objave :).
  Krofe sva ravno danes po znižani ceni (zadnji dan tako nizkih cen krofov :) kupila v Leclerku, pa nekaj domačih je tudi bilo, sicer pa je pustna krofomanija letos bolj tiho odjadrala mimo naju.
  V torek sem bila v Trstu, sem šla pofotkat dogajanje, pa sem bila kar malo razočarana. Se ni nič kaj veliko dogajalo, zgleda da se moram drugo leto ustaviti še v Opčinah :).
  Kar se osmic tiče pa čakam na april, maj. Jih je takrat več ane?
  Gremo ponavadi z mami in njenim možem na obhod po osmicah :).
  Letos se jih veselim že od januarja.

  ReplyDelete
 2. Mah, ta pustni čas je precej poguben! :) Pridi naslednje leto na Opčine, je lepo... Mogoče manj ogromni vozovi ampak je vse skupaj nekako bolj domače, drugačen duh.
  Osmice so skozi celo leto, spomladi jih je nekoliko več in so nabito polne, sploh ko posije sonce. Ljudem se kar zmeša in so vsi srečni, ko lahko s kozarcem vina posedajo zunaj na sončku. Katere so odprte pa lahko prečekiraš na www.frasche.net ali pa v tiskani izdaji Primorskega dnevnika! :)

  ReplyDelete
 3. O hvala za info :). Mamin mož je sicer s Primorske, pa sem po njegovih opisih osmic vedno mislila, da je to izključno pomladno-zgodnje poletna zadeva.

  ReplyDelete