5.1.11

Home Sweet Home

Kaže, da bo treba nekje proti koncu februarja začeti z nepremičninsko akcijo. Stanovanje na Taboru, v katerem smo že skoraj 2 leti, ni več tako fajn, kot je na začetku bilo. Še vedno ga imam rada in vem, da mi bo žal oditi. Toda čas je za premik, upam na boljše. Že zdaj postanem slabe volje, ko pomislim na klicarjenje, oglede stanovanj, astronomske cene za gnusne luknje, slabo napisane oglase, iz katerih se ne da razumeti kakšno je stanovanje, oglase, ki pravijo 'center', potem pa se izkaže, da je stanovanje nekje sredi Viča ali Šiške... Uf.  Vem, da je nekoliko utopično, ampak že nekaj let razmišljam, da bi si rada takoj, ko mi bodo sredstva to dovolila, kupila stanovanje. Bom delala na tem, res bom. No more najemnine, jajca z lastniki ipd. Po mojem okusu opremljen domek, svetel, ne nujno ogromen, važno, da bo moj. Niti pomisliti nočem, koliko časa bo  še minilo do takrat, do tedaj mi dovolite, da se prepuščam sanjarjenju. 

Edit: 
Če slučajno kdo oddaja stanovanje v Ljubljani ali išče cimre, kar na dan z besedo!

Verso la fine di febbraio dovrò attivarmi in una ricerca immobiliare. L'appartamento dove stiamo da quasi 2 anni non è più tanto a posto com'era quando siamo entrati. Gli sono affezionata e so che mi dispiacerà lasciarlo. Ma è tempo di cambiare, si spera in meglio. Già adesso mi prende il malumore se penso alle chiamate, le visite degli appartamenti, gli affitti alle stelle per posti improponibili, gli annunci scritti male dai quali non si capisce da quante camere è composto l'appartamento, gli annunci che dicono 'centro' ma poi l'appartamento è tutt'altro che in centro... Uffa. So che è alquanto utopico, ma è già da qualche anno che penso che appena le cicostanze me lo permetteranno, mi piacerebbe comprare un appartamento. E' qualcosa che voglio veramente tanto. Basta affitti, problemi con i proprietari ecc. Una casetta arredata secondo il mio gusto, luminosa, non necessariamente enorme, basta che sia mia. Non voglio neanche pensare quanto tempo passerà prima che questo succeda, ma fino ad allora almeno lasciatemi sognare. 
Casachaucha

Casachaucha
Casachaucha
Casachaucha
Casachaucha





Odločam se o Erasmusu. Kam in kdaj? Že naslednje leto ali v absolventu? Mogoče Basileus? Neodločena. Prijave je treba oddati do konca februarja... Imate kak nasvet, izkušnjo? 

Sto decidendo se andare in Erasmus. Dove e quando? L'anno prossimo o aspetto ancora un anno? Forse opterò per il Basileus. Sono indecisa. Bisogna consegnare l'iscrizione entro la fine di febbraio... Avete qualche consiglio, esperienze?

5 comments:

  1. Po izkušnjah prijateljice lahko povem, da je v absolventskem letu najlepše na Erasmusu :) ni pretirano veliko dela, le diplomo moraš napisati (torej mogoče tja, kjer bo na voljo največ literature, če ne bo tema slovenska literatura). Znano je namreč, da na faksu precej komplicirajo s priznavanjem izpitov (torej mogoče bolje kot v četrtem letniku). V absolventskem letu je posledično več samostojnega dela in več zabav ter spoznavanja drugih študentov (vendar je tega preveč tudi, če nisi absolvent), edina slabost je, da lahko odideš le za en semester (vendar, pomlad je lepa povsod).

    Odidi, kamor te vleče srce (kako klišejsko, vendar res), jaz sem se za svoj Erasmus (ki še vedno ni potrjen, eh) odločala po principu kje sem se do sedaj počutila najbolje in najbolj doma. Sem se pa razpisala.

    Za stanovanje pa, veliko sreče pri iskanju (in varčevanju).

    ReplyDelete
  2. Nika, najlepša hvala za nasvet! Tudi sama se v bistvu bolj nagibam k absolventu. No, saj je še nekaj časa. Kot lokacija pa me najbolj zanima Lisbona, preko slovenističnega oddelka. Pariz pa je za moj žep žal preveč :(

    Če slučajno slišiš za koga, ki ima fraj plac v stanovanju, sporoči! ;) Upam, da dobim nek kotiček, kamor bom lahko ostala do konca študija, to bi bilo res super.

    ReplyDelete
  3. Lizbona, glasujem tudi jaz :)

    Bi tudi sama odšla v Lizbono (Bairro alto in Belem, moja najljubša predela, kjer bi brez slabe vesti preživela kakšno leto ali dve), če me ne bi tako zelo mikala Italija :) ampak Portugalci so super ljudje, se mi zdi da vsaj dvakrat bolj prijazni kot Francozi (čeprav Pariz bi bil prav tako super). In lahko boš jedla pasteis do onemoglosti in pila morangosko :) ter se učila tega hecnega in lepega jezika. Pa odšla pogledat tako lepe stvari, kot so samo na Portugalskem (meni so njihovi samostani res nekaj najlepšega tam). No ja, vidiš, da sem navdušena, preveč se razpišem potem. Kakorkoli, super odločitev.

    Če izvem za kakšen kotiček, sporočim :)

    ReplyDelete
  4. succederà e sarà ancora più bella di queste foto!
    ;)

    ReplyDelete
  5. Pariz je drag, če se prevažaš s taksiji, metro je nekje tam tam z našim LPP-jem, samo dosti hitrejši :), pa če kupiš več kart hkrati tako ali tako ni drago. Hrana v marketih, na primer E.Leclerk ima iste cene kot pri nas, manjše bolj fensi trgovine oz. marketi pa se na primer lahko primerjajo z našim Maxijem. Če si kadilec so tam cigareti dražji za polovico, najdejo se tudi kakšni pod 5 evrov. Oblačila imajo iste cene kot pri nas, samo da je več izbire. So pa stanovanja seveda draga za naše standarde. Drugače je pa že skoraj isto. Vsakič, ko se vrnem tja je lažje shajati z domačim denarjem. Tam cene ostajajo nekako iste, pri nas se pa pač vse draži.

    Kar se stanovanja tiče. Jaz sem prvega s prijateljico našla v NUK-u na oglasni deski :). Drugi mi je nekako padel v naročje preko mamine prijateljice, tretjega sva s fantom našla na nepremičnine.si, četrtega in zadnjega pa tudi.
    Se najde, samo spremljati moraš konstantno. Tisti dobri grejo hitro, slabi se oddajajo po pol leta.
    Ko sva se s fantom preselila v prvo skupno stanovanje in izselila po šestih mesecih, zaradi plesni :S, pa je bilo stanovanje ganc prenovljeno, so se na nepremičninah oddajala še vedno ista stanovanja.

    P.S. Pomaga, če oddaš oglas o iskanju stanovanja. Pa napiši vse podrobnosti in pusti mail in tel. št. Se klici hitro usujejo.
    Pa napiši lokacijo, če ne kličejo tudi iz Črnuč, Šentvida ...
    Upam, da kaj pomaga

    ReplyDelete