15.5.10

Saturday lunch

V Ljubljani kuhanje ponavadi prepuščam Njemu, ne ker ne bi znala, ampak ker meni ni toliko všeč. V zameno pomijem posodo in pospravim kuhinjo. Kdaj pa kdaj se tudi jaz spravim za lonce, ko se mi zahoče malo eksperimentiranja. Ko sem doma v Trstu in je treba pripravit ribe je Dailan chef. Tokrat so bili na vrsti

Špageti s školjkami
Školjke daj v posodo s slano vodo, da izločijo pesek, po možnosti kako uro pred kuhanjem. Na drobno sesekljaj česen in peteršilj. V veliki ponvi (vanjo bomo namreč potem stresli kuhane špagete) segrej oljčno olje in prepraži česen doker ne porumeni, nato mu dodaj školjke in pol kozarca belega vina. Počakaj, da vino izhlapi, nato ponev pokrij (a ne popolnoma) in pusti, da se školjke odprejo. Ko približno polovica omake v ponvi izhlapi lahko znižaš ogenj na minimum. Takrat v vrelo soljeno vodo stresi špagete. Ko mine čas kuhanja (lahko pa tudi minutko prej) jih odcedi in stresi v ponev. Dodaj peteršilj in vse skupaj dobro premešaj.

A Ljubljana di solito cucina Lui. Non perchè non so farlo, semplicemente non mi piace tanto farlo. In cambio lavo i piatti e metto in ordine la cucina. A volte però, quando ho voglia di sperimentare qualche nuova ricetta, mi metto ai fornelli. Quando sono a casa a Trieste e c'è pesce sul menu, tocca a Dailan. Questa volta era il turno di

Spaghetti con le vongole
Metti le vongole in un recipiente con acqua salata per spurgarle, possibilmente qualche ora prima di cucinarle. Trita finemente l'aglio e il prezzemolo. Scalda l'olio d'oliva in una padella grande (dopo ci metteremo anche gli spaghetti) e facci rosolare l'aglio. Aggiungi le vongole e mezzo bicchiere di vino. Quando il vino sarà evaporato copri la padella (ma non completamente) e lascia cucinare le vongole a fuoco alto in modo che si aprano. Quando circa metà del sughetto sarà evaporato, abbassa il fuoco al minimo. Nel mentre fai cuocere gli spaghetti in acqua salata. Quando questi saranno cotti al dente, scolali, aggiungili alle vongole nella padella insieme al prezzemolo tritato e mescola il tutto per bene.









2 comments: